Keytoe_logoCreated with Sketch.
MENU

Lennard06 juni 2018Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Ja!! Het is zover. We mogen het uit de doeken doen. KeytoeY gaat van start. En we vertellen je er graag over.

Het ontslag van Ced

Misschien begon het wel anderhalf jaar geleden. Cedric, naast Patrick de oprichter van Keytoe, die een keer ontslag zou willen nemen. Dat klinkt aardig heftig voor de ondernemer van een bedrijf en dat is het ook. Toch wilde hij het. Waarom? Het zou aantonen dat Keytoe zichzelf na 6 jaar zou kunnen voortzetten zonder zijn toedoen én het schept ruimte voor het bouwen van iets nieuws binnen de Keytoe-groep. Zoals hij het zelf verwoordt: ‘Ik kan bij Keytoe voor maximaal 20 procent het verschil maken en in een spin-off voor 80 procent of meer’. 

Eind 2016 was het nog te vroeg, toen dacht hij er ook serieus over. Keytoe schommelde te veel en het bedrijf was van Ced afhankelijk op het gebied van verkoop. 

Even doorspoelen naar vandaag: Keytoe doet het met het Kollega Model bijzonder goed in de markt en is financieel, sales-technisch en kwalitatief stabiel. Cedric zat in maart bij een presentatie van ondernemer Allard Droste (auteur van Semco in de Polder), die aangeeft dat hij de afgelopen 3 jaar bezig is met zijn eigen terugtreden, waarop Cedric dacht: “3 jaar?! Te lang naar mijn zin.” 

Die middag nog staat z’n besluit vast. Hij schrijft dezelfde avond een bericht naar collega’s dat hij per direct ontslag neemt van zijn operationele taken en dat hij zich de komende 8 weken gaat focussen op het opstarten van een spin-off. Hij gaf aan dat hij alleen terugkomt als het schip lijkt te zinken (want het kindje laten verzuipen is een absolute no-go). Slack van z’n telefoon. Niet meer op kantoor komen. Klaar.

De Ced en Len show

De Allard Droste talk maakte nog iets duidelijk. Ondernemers mochten vragen stellen aan Allard. Hij wist heel veel te beantwoorden, maar uiteraard niet alles. Daar was hij ook heel reëel in. Je kunt niet alles weten over de vooruitstrevende manier van organiseren. Ced merkte echter wel dat hij vaak op z’n lip zat te bijten omdat hij op veel onbeantwoorde vragen de antwoorden wel heeft. Hoe? Keytoe blijkt in de ontwikkeling naar een andere organisatie gewoon extreem ver te zijn, zo niet het verst van Nederland. Ced merkte tenminste zoveel kennis en ervaring te hebben, als de man die op het podium stond. Niets ten nadele van Allard. Feit is feit. 

Het komt allemaal samen. Ced z’n wens om bedrijven en mensen te helpen het beste in zichzelf naar voren te halen en positieve alternatieven te creëren. De vraag van klanten om ze verder te helpen op organisatorisch vlak was er al ruim, maar we hadden er nog niet hard voor gekozen. Ced gaat dit doen.

En dan ook nog eens samen met mij. Omdat ik ook vastgeroeste patronen wil doorbreken, mensen wil inspireren en een stukje wijzer wil maken in andere manieren van werken. Dit allemaal in een nog vrijere vorm dan de oorspronkelijke BV. Het huidige Keytoe werkt weliswaar met 40 collega’s volgens een vernieuwend business model (Kollega Model), maar nog niet zo experimenteel als wij voornemens zijn. 

Één plus één is twee. De keuze was snel gemaakt. Ced en Len starten een spin-off.

KeytoeY

We besluiten sowieso verbonden (lekker paradoxaal) te blijven met Keytoe, maar een losse spin-off te creëren. De plek waar we ons thuis voelen en waar we samen met onze collega’s hebben gewerkt aan het opzetten van een bijzonder bedrijf, verlaten we dus niet volledig. Google heeft een speciale unit die zich bezighoudt met de toekomst: GoogleX. Als je zoekt naar theory X, dan kom je al snel op theory Y. En zoals je gewoon op Wikipedia kunt lezen, valt Y ons beter in de smaak. Dus KeytoeY.

Wat gaan we doen?

Mensen wakker schudden, enthousiasmeren om anders te gaan werken en meer te gaan floreren. 

Dat willen we op podia doen (theatertour, yes please!), we starten een podcast (terug van weggeweest, geloof ons: het wordt weer hip), we brengen mijn eerste boek uit (de eerste draft is af, dus nog even geduld) en we zijn inmiddels direct al bedrijven aan het begeleiden en helpen met vernieuwingen binnen de organisatie. 

We maken van ondernemers weer ondernemers door ze uit de operatie en de management-sleur te halen en de medewerkers verantwoordelijkheid te geven. We helpen organisaties over de muur of desnoods door de muur heen waar ze alsmaar tegenaan lopen om een bepaalde verandering op gang te brengen of een bepaald doel te behalen.

Pay as you Please

Ons businessmodel is simpel en vernieuwend. Wij gaan aan de slag en de klant bepaalt wat hij betaalt. Aan het eind van de maand vragen wij wat we op de factuur mogen zetten. Dat mag variëren tussen de 0 en de 9000 euro. Je leest het goed: 0 euro. Dat mag. En dat zouden we niet eens erg vinden.

Wij maken het verschil en doen dat omdat we het leuk vinden. Hebben wij het verschil niet gemaakt, dan zijn wij je niks waard. Simpel. Waarom 9.000 als max? Omdat we bij een hoger geboden bedrag door een enkel bedrijf geclaimd kunnen worden. En dat is niet goed voor de kennisverspreiding.

En Keytoe zonder Ced en Len?

Dat gaat hartstikke goed door zonder ons. Misschien zelfs beter. Practice what you preach. We geven hiermee nog meer de ruimte voor anderen om leiderschap te tonen en op zich te nemen. 

En natuurlijk kunnen wij het niet laten om Keytoe en de collega’s te blijven inspireren, te adviseren en het verschil te maken voor ze, net als bij de andere organisaties waar we bezig zijn.

Meer informatie?

Bel Ced: 06 – 248 942 70

Bel Len: 06 – 343 254 06

Voor pers, aanvragen, sessies, complimenten of whatever jij wilt. Leuk als we wat van je horen. Een reactie op social mag ook, daar houden we van. Bedankt allemaal!