Keytoe_logoCreated with Sketch.
MENU

SentimentsApp Part 3. Implicaties

Lennard30 juli 2018Gemiddelde leestijd: 5 minuten

En we zijn bij het derde deel. Tenminste als je het eerste en tweede deel hebt gelezen. Hier gaan we het hebben over alle implicaties van de app voor onze Kollega’s en Keytoe zelf.

Het gaat allemaal naar de klote

Natuurlijk zijn er angsten bij mijn kollega’s en mijzelf. Wat nou als iemand straks zijn of haar hypotheek of huur niet meer kan betalen? Of als de salarissen zo laag eindigen dat veel mensen weggaan? En wat nou als kollega’s elkaar totaal niet eerlijk beoordelen en alleen de populaire mensen een hoog cijfer krijgen? Het zou natuurlijk ook kunnen dat kollega’s zich totaal niet meer veilig voelen, omdat ze het gevoel hebben bekeken te worden of continu onder de loep worden genomen door kollega’s. Of dat ze geen fouten meer durven maken en risico’s vermijden.

Allemaal logische angsten. Ik weet alleen niet of deze implicaties reëel zijn. Dat zullen we in de pilot moeten testen. Waar ik persoonlijk het meest bang voor ben is dat intrinsieke motivatie, dus het feit dat kollega’s bij Keytoe werken omdat ze dat zelf willen en leuk vinden, verschuift naar extrinsieke motivatie, het doen voor het geld of het hogere salaris. Dat zou ik ontzettend zonde vinden. Mocht ik dat gevoel hebben, dan trek ik persoonlijk direct de stekker uit het hele ding.

Een ‘negatief’ effect wat zeker is, is dat het risico meer bij de kollega’s ligt, dan alleen bij de ondernemers. Dat brengt wat onzekerheid met zich mee. Maar tegelijkertijd wordt dit risico verspreid over een grote groep en niet meer bij maar twee mensen. Dat is dan weer fijn. En door het Kollega Model met een terugkerende stabielere omzet, zal het uiteindelijke salaris waarschijnlijk weinig schommelen en meer stabiliteit geven dan mensen verwachten. Zonder het Kollega Model zouden we het denk ik niet eens in ons hoofd halen dit te doen.

Laten we even gezellig doen. Gelukkig zijn er ook positieve en wat mij betreft wat meer realistische implicaties van de App.

Een lijstje

Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste positieve implicaties van de app:

  • Betrokkenheid en invloed
  • Eerlijkheid
  • Vrijheid
  • Minder ondernemersrisico

Betrokkenheid en invloed

De eerste implicatie van de app. Of stiekem zijn het er twee. Maar ik zet ze bij elkaar, omdat ze nogal veel met elkaar te maken hebben. Zoals je hebt gelezen wordt de salarispot bepaald door de omzet min de kosten min de marge. Wat betekent dat als kollega’s meer bijdragen, de omzet hoogstwaarschijnlijk stijgt, daarmee de salarispot stijgt en daarmee weer hun salaris. En dit elke maand. Alles wat je positief (of negatief) doet voor de organisatie betaalt zich direct uit. Door de invloed denken we dat je meer betrokken bent.

De cijfers van Keytoe worden nu dus een stuk relevanter voor iedereen. Waar het voorheen een geinig dashboardje is met actuele cijfers die weinig zeggen, wordt het nu direct gelinkt aan wat je verdient, dus wordt het opeens belangrijk om het in de gaten te houden. Je bent er meer mee bezig. En je hebt er dus ook nog eens directer invloed op. Want als je goed presteert zal jouw score waarschijnlijk ook stijgen en krijg je dus een hoger salaris.

Je bent meer betrokken bij de prestaties van je kollega’s. Je beoordeelt hen en zij jou. Hopelijk gaat het aansprekend vermogen van iedereen omhoog, want als je een keer een ander cijfer krijgt (lager dan je verwacht bijvoorbeeld), dan is het goed om te spreken met de kollega’s en te vragen hoe dit komt. Onderlinge betrokkenheid wordt verhoogd.

Eerlijkheid

Ik geloof dat de eerlijkheid van salarissen en daarmee de eerlijkheid binnen Keytoe een mega boost krijgt met de app. Vrij simpel: Als iemand hard z’n best doet, dan krijgt diegene vrijwel direct een hoger salaris. Doet diegene minder z’n best, dan krijgt diegene vrijwel direct een wat lager salaris. Hoe eerlijk wil je het hebben?

In ieder geval een stuk eerlijker dan dat iemand een jaar z’n best doet en een hoog salaris krijgt, om daarna drie jaar uit z’n neus te vreten en niet omlaag gaat in salaris. Oneerlijk, want hij slurpt daarmee het budget weg, waar andere hardwerkende kollega’s niets van krijgen. Met de app is dat direct verdwenen.

Je kunt denken: ‘ja, maar wat nou als er vriendjespolitiek is of iemand wordt weggepest door lage cijfers te geven, dat is toch niet eerlijk?’

Eens. Dat zou zeker niet eerlijk zijn. Maar ik denk niet dat dit gaat gebeuren. Als iemand namelijk op 1 dag een slechter cijfer krijgt, dan stapt hij naar de kollega’s toe om te vragen hoe hij het kan verbeteren. Het is dan een kwestie van de adviezen opvolgen en de wil tonen om het beter te doen. Kollega’s willen liever dat iemand slaagt dan faalt (in ieder geval binnen Keytoe), dus zijn zij mede verantwoordelijk om hem erbovenop te helpen.

De score die iemand krijgt zit als het goed is zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid, simpelweg omdat er meer mensen zijn die iemand beoordelen en het dag op dag over de hele maand wordt verzameld. De uiteindelijke score is dus een gemiddelde of een geaggregeerde score om het netjes te zeggen, die dichter bij de werkelijkheid komt dan een ander soort toetsingsmechanisme. Hopelijk best eerlijk dus.

Vrijheid

De uren die je maakt dragen niet alleen bij aan je salaris. Het gaat ook om je prestatie. In ieder geval, als de kollega’s dat meenemen in hun gevoel (en ik denk dat dit wel het geval is). Je kunt daarmee gemakkelijker minder uur of meer uur maken als je dat wilt. En je kunt zonder schuldgevoel lang op vakantie als je dat wilt. Je weet dat je dan wat omlaag gaat in salaris, maar als je je dit kunt veroorloven, is het geen probleem.

Ondernemersrisico

De ondernemers of aandeelhouders hebben met de app waarschijnlijk minder risico. Keytoe kan namelijk met de app geen verlies meer maken (tenzij het onder een wel heel laag bedrag per maand uitkomt en het basisinkomen samen met de huur van het pand niet meer kunnen worden betaald, maar dit is wel heel laag). Immers wanneer de omzet daalt, daalt de salarispot mee. Het risico is verdeeld over de werknemers.

Dit betekent tegelijkertijd dat de ondernemers niet heel veel meer verdienen dan de werknemers, aangezien het risico nu wordt gedragen door de groep.

Overige dingen

  • Kollega’s mogen kollega’s aannemen. Dat ging voorheen redelijk gemakkelijk. Met de app denken mensen wel twee keer na voordat ze dat doen, aangezien de hele salarispot verdeeld wordt over een extra iemand, dus het gemiddelde salaris per persoon daalt
  • Ook het inkopen van verschillende dingen zal wat gematigder zijn
  • Contracten en uren tellen niet meer, mensen kunnen dus gemakkelijker hoger in de uren of lager in de uren zitten
  • Er is een mechanisme om mensen die het financieel zwaar hebben te ondersteunen door kollega’s als groep. Ze geven dan diegene een hoger cijfer met z’n allen
  • Er is een continue stroom van feedback als kollega zijnde, waar je je als het goed is flink aan kunt optrekken om beter te worden

Waarschijnlijk zijn er nog meer implicaties van de app die wij nog niet voorzien. We gaan het merken in de pilot. En ook wanneer we de app volledig in gebruik gaan nemen. Maar we weten dus veel dingen niet. Wat we nog niet weten hoe het gaat verlopen, daar lees je meer over in het vijfde deel van de blogreeks. Eerst nog een stukje over hoe we dit hebben ingevoerd. Lees dat hier.