Keytoe_logo_wit_kleinCreated with Sketch.
MENU

Why tell me why

Stephanie27 juli 2018Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Why tell me why. Deze tophit van Anita Meijer werd bij ons thuis vroeger vaak gedraaid. Het volume van de platenspeler op rood en meeblèren. Heerlijk. Het heeft de basis gelegd voor mijn enorme karaoketalent.

Ik was iets te enthousiast toen ik Why sessies in de agenda zag staan. Helaas hadden deze sessies weinig met Anita te maken. Maar heb ik me 4 uur met Eloy in een kamer opgesloten om mijn Why te achterhalen.

Vier uur. Dat is een behoorlijke hap uit je agenda. Dan mag je hopen dat je waar krijgt voor je tijd.

Why van de ondernemer

Wanneer we voor onze klanten (wij noemen ze Kollega’s) aan de slag gaan, moeten ze in de eerste maand veel investeren. Een team van Kollega’s gaat aan en wil alles van de nieuwe Kollega weten. We noemen dit de onderzoeksfase. Aan het eind van de onderzoeksfase wordt de strategie voor de Kollega bepaald. En bepalen we gezamenlijk de prioriteiten en doelstellingen. Een onderdeel van deze onderzoeksfase kan het achterhalen van de Why van de ondernemer (of zn team) zijn. Om vervolgens te kunnen bepalen of doelen en bv de manier van communiceren intern, maar ook naar buiten, aansluit bij de ondernemer.

We vinden deze manier van werken erg prettig. Niet alleen leren we in korte tijd de ondernemer en zijn beweegredenen kennen. Ook merken we dat onze bevlogenheid voor de ondernemer (of het bedrijf) hierdoor stijgt. Want, als je weet wat de onderliggende reden is waarom een ondernemer ergens voor gaat, wordt het een nog mooiere uitdaging dat ook gezamenlijk na te streven.

Zoeken naar mijn Why

Terug naar mijn Why. Waarom zou ik deze willen bepalen. Ik ben wie ik ben. Twee voetjes op de grond. Toch leek het mij prettig eens stil te staan; wie en waarom ik ben. Na een periode die in teken heeft gestaan van zwangerschapshormonen en slapeloze nachten, kwam het op een goed moment, eens te kijken of ik wel doe wat ik ook graag zou willen doen.

In een gesprek over onder andere mijn kindertijd, de rol van de Keurslagerij van mn ouders, mijn rol in het gezin en mijn broodjeszaak kwam Eloy erachter wie ik ben en hoe ik in het leven sta. We hebben het gehad over hoe ik omga met teleurstellingen en angsten. Maar ook waar ik trots op ben en wat ik nog wil bereiken.

Eloy wist hier een aantal opvallende teksten uit te halen die mij dan zouden moeten typeren, zoals; Wat moet gebeuren dat moet gebeuren. Gevoel kan geven van hoe het thuis was. Het moet nut hebben. Mensen pit geven, mensen helpen. Gevoelsmens, maar ik snap het zakelijke ook erg goed. Verwacht veel van mezelf. etc.

Vanuit die teksten is het de bedoeling dat je gaat bepalen wat je Why dan is. Hier ligt een wetenschappelijk onderbouwde methode achter. Als je hier meer van wilt weten adviseren we de boeken van Simon Sinek, of kom eens op de koffie. De bedoeling is dat je uiteindelijk op één zin uitkomt welke typerend voor jou is. Dus niet een prettige oneliner als pluk de dag. Maar een zin die jou volledig pakt.

Na wat schuiven, wissen en plakken kwamen we uiteindelijk op mijn Why;

Een omgeving creëren

waarin we ons gewaardeerd voelen

zodat iedereen

het beste uit zichzelf kan halen.

Ik ben er best trots op dat deze zin ook echt iets over mij zegt. Van Kollega’s hoor ik gelukkig dat ze hem wel voelen. En mn familie en vrienden moesten lachen. Heeft het je vier uur gekost daar op te komen? Dat wisten wij al lang 😉

En dat is juist zo mooi. Dat hij zo simpel is dat hij klopt.

Het resultaat

Maar dan, mooi verhaal. Vier uur van je leven voor een zin die zo simpel is dat hij klopt. Het mooie is dat ik eigenlijk altijd al betrokken was bij het “welzijn” van mijn Kollega’s. En graag meedacht of meebesliste in oplossingen om “het beter te maken”. Sinds deze sessie, mijn Why die daaruit kwam en vooral de reactie van mijn Kollega’s “natuurlijk doe je dat” merk ik dat ik nog meer bezig ben met het welzijn van mijn Kollega’s en hoe we met elkaar werken. Ook probeer ik naast het signaleren van problemen sneller naar oplossingen te gaan. Ik ben mij meer bewust van mijn rol binnen het team en wat ik eraan kan doen de groep lekkerder te laten functioneren. Zodat we met elkaar het beste uit Keytoe kunnen halen.